Projectes

Bats i vinyes

Els ratpenats són uns animals sorprenents, sent els únics mamífers que han sigut capaços de conquerir el medi aeri, a més de posseir sorprenents adaptacions que els han conferit un aspecte molt singular i unes habilitats que van més enllà de la nostra comprensió. Malauradament, aquests atributs, juntament amb els seus costums nocturns, el seu hàbit de cercar refugi a les profunditats de la terra i diversos mites i llegendes, han afavorit que se’ls considerés, fins a temps ben recents, missatgers del mateix diable i portadors de tota mena de mals auguris.

La situació global dels quiròpters ha empitjorat darrerament. Les principals amenaces dels ratpenats que porten patint aquests últims anys inclouen la pèrdua de refugis, com els forats de construccions humanes, arbres o coves subterrànies; i la pèrdua de diversitat d’insectes i els seus hàbitats, molèsties i persecució (Eurobats, Frick 2019). Al que cal sumar-li els problemes actuals del canvi climàtic i les morts per aerogeneradors (Frick 2019).

El 70% de les espècies de quiròpters són insectívores i gairebé totes les famílies d’insectes poden ser les seves preses. A més d’insectes, els ratpenats mengen altres tipus d’artròpodes com ara aranyes, crustacis, escorpins o escolopendres.

L’estudi d’aquests animals (que són el segon grup més nombrós dintre dels mamífers, amb unes 1400 espècies conegudes actualment) ha permès determinar que poden proveir el que s’anomenen serveis ecosistèmics, els quals s’entenen com els beneficis que aporta el medi ambient als humans. Els principals serveis ecosistèmics que aporten són el manteniment i regeneració dels boscos, el control de poblacions d’invertebrats i vertebrats que tenen un efecte econòmic directe sobre els agroecosistemes, la pol·linització de plantes i la dispersió de llavors.

Aquest projecte vol afavorir les poblacions de ratpenats en pasiatges agrícoles per tal d’utilitzar-los com a controladors biològics d’espècies nocives pels cultius. Per tal d’aconseguir aquest objectiu, s’haurien de reacondicionar o recuperar refugis que els ratpenats puguin uitlitzar. 

Tanmateix, abans d’emprendre un arranjament d’aquest tipus cal tenir en compte quins entorns ofereixen les millors condicions per als ratpenats, si existeixen poblacions properes conegudes o si hi ha d’altres refugis (naturals o artificials) en un radi de pocs quilòmetres al voltant d’on es vol fer l’actuació. Per aquest motiu  aquest projecte consta de dues fases.

La primera fase consisteix en un estudi previ de les condicions ambientals i poblacionals que, en funció dels resultats obtinguts, donarà pas a una segona fase per establir mesures més concretes i adaptades a cada situació.

Gràcies a la V Beca Josep Reig, otorgada pel PNIN de Poblet, el Museu Terra i la Fundació Lluís Carulla, em pogut iniciar la primera fase d’aquest projecte.

Aquest projecte l’hem anomenat “Ratpenats i vinya: Fomentar el control biològic al paisatge agrícola de la plana de Poblet“. En aquest s’han establert els objectius següents:

– Recerca d’estructures o indrets ja existents que puguin ser refugi o hàbitat de la població actual de quiròpters del PNIN de Poblet i zones adjacents.
– Conèixer l’actual diversitat d’espècies, la distribució i l’abundància de la població de quiròpters al PNIN de Poblet i zones adjacents.
– Determinar les possibles amenaces que afecten actualment la població actual de quiròpters del PNIN de Poblet i zones adjacents.
– Establir quines estructures o hàbitats ja existents poden esdevenir en un futur un refugi de quiròpters.
– Cartografiar la xarxa de refugis de quiròpters existents i possibles del PNIN de Poblet i zones adjacents.
– Determinar si la consolidació dels refugis actuals de ratpenats o l’increment d’aquests podria incidir en la quantitat de mètodes de control de plagues emprats a les zones agrícoles.
– Si escau, establir un pla d’acció futur per la possible implementació de la xarxa de refugis de ratpenats a la zona.