Projectes en els que col·laborem
Seguiment de mesocarnívors
El pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors és un projecte coordinat per FELIS – Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya, un grup de treball vinculat a la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN). L’objectiu del projecte és estudiar el gat fer i altres mesocarnívors presents als ecosistemes terrestres del nord-est peninsular, mitjançant la participació ciutadana.
L’associació, amb el suport del mateix grup FELIS, el Consorci de la Serra de Llaberia i altres voluntaris, ha establert una parcel·la de seguiment a la Serra de Llaberia el 2025, a la comarca del Priorat, per obtenir informació detallada sobre els mesocarnívors i altres mamífers presents a Catalunya. Aquesta parcel·la es basa en la instal·lació de 12 càmeres de trampeig fotogràfic, separades per una distància d’1,5 km i actives durant un mínim de 100 dies a l’any.
El gat fer (Felis silvestris) és un dels carnívors més desconeguts a Catalunya, especialment a les comarques del sud. La participació de l’associació Taxus, juntament amb altres entitats i voluntaris, permet avaluar l’estat de conservació del gat fer i d’altres carnívors a gran escala. A la Serra de Llaberia hi ha cites antigues sobre la seva presència, però no se’n tenen dades recents. Aquest seguiment ajudarà a comprovar si l’espècie encara hi és present o si ha desaparegut. Al mateix temps, permetrà identificar la comunitat de mamífers que habita aquest espai.

Resultats
En aquest primer any els resultats han sigut els següents
Quirorefugis
Aquest projecte del Museu de Ciències Naturals de Granollers, a partir del grup de Ratpenats pretén fer un seguiment de les poblacions de ratpenats en refugis naturals i artificials, posant el focus en poblacions majoritàriament cavernícoles.
Mitjançant el seguiment de les poblacions de ratpenats en refugis podem extrapolar les tendències poblacionals d’aquestes espècies i prevenir extincions locals deguts als efectes negatius de les activitats del ser humà sobre el paisatge.
L’associació participa en aquets projecte de ciència ciutadana des del, fent el seguiment de dues coves al Priorat i a l’Alt Camp.
SEGRE
Des de l’Institut Català d’Ornitologia es realitza, des de fa dècades, un seguiment estandarditzat de rapinyaires diürns nidificants de la Xarxa de Parcs Naturals (programa SEGRE), que ha permès generar informació de gran valor sobre el nombre de territoris d’aquestes espècies i la seva tendència en aquests espais naturals.
El Seguiment General de Rapinyaires Forestals es fa de manera estandaritzada arreu de Catalunya durant la temporada de nidificació, realitzant 4 censos repartits durant aquest periode. A més de rapinyaires, també es comptabilitzen altres espècies, com corbs o voltors.
En aquest context, l’any 2022 es va decidir incorporar una estació de seguiment en l’àmbit del Parc Natural de Montsant com a prova pilot per valorar la viabilitat de participar de forma continuada a l’esmenat programa de seguiment. El lloc triat va ser a la zona de l’ermita de Santa Magdalena (Ulldemolins) en tractar-se d’un punt amb fàcil accés, obert a la vall amb cingleres pròximes i força massa forestal.
Degut als bons resultats d’aquesta prova, l’any 2023 es proposa continuar amb el programa de seguiment, afegint un altre punt a la zona de la Covassa (Cabacés), amb unes característiques similars i amb molt de potencial per procurar dades interessants.

